
Szybka jachtowa pizza bez drożdży
Tę pizzę bez problemu można przyrządzić na jachcie. Ciasto robi się zaledwie w 5 minut, jest na tyle elastyczne że nie trzeba go wałkować, a wystarczy rozłożyć je na blaszce rękami. Nadzienie dowolne, a nawet może być na zamówienie, tak było tym razem ? jedni z pieczarkami, drudzy bez, ale z chilli.
Składniki
- 2 szkl. mąki (ja użyłem żytniej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 szkl. oliwy lub oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę.
- W mleku rozpuść cukier.
- Do miski z mąką wlej olej i mleko z cukrem.
- Wymieszaj ciasto najpierw łyżką, później wyrabiaj rękoma.
- Ciasto wyłóż na posmarowaną olejem blachę.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż dodatki.
- Czas pieczenia to około 10 do 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Wskazówki
- Zamiast mleka można użyć przegotowanej wody.
- Wskazane jest pieczenie akurat tej pizzy na tym cieście bez użycia papieru do pieczenia.
- Porcja ciasta wystarczy na dużą blachę około 35 x 40cm, czyli dla 4 średnio głodnych lub 8 niegłodnych osób.
- Czas pieczenia zależy od składników jakie położysz na pizzy. Świeże pieczarki puszczą wodę i warto wtenczas pizzę ?wysuszyć?, uchylając na kilka minut drzwiczki piekarnika pod koniec pieczenia.
Tak wyglądała nasza pizza ?4 seasons?
P.S. Przepis na ciasto na pizze zaczerpnięty ze strony http://ciastonapizze.pl
Bartosz Lisek
Zapraszamy na stronę autora http://sailcook.com/