
Barszcz biały czosnkowy w pięć minut
Wczoraj po umieszczeniu “pizza na jachcie” padło pytanie “może jakiś mazurski standard i pizza bez piekarnika ?”
Łukasz autor obiecał, że coś wymyśli później.
Propozycja na teraz. ( do wykonania na Mazurach )
Pogoda jaka jest każdy widzi. Nie jestem z tych, co uodparniają się farmakologicznie, chyba po dziadku, który dopiero w wieku 70 lat zaczął łykać cokolwiek ?na rozrusznik? jak to mówi. Dziadek zawsze jadał dużo czosnku, cebuli i słoniny. A ten czosnkowy barszcz biały, to mu babcia gotowała kiedy tylko chciał, a chciał zawsze. Ja też chcę.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- trochę skwarek ze słoniny
- 1/2 szkl. śmietany
- pół cytryny lub 2 do 3 łyżek octu spirytusowego
- łyżka majeranku (albo mniej)
- pieprz do smaku
Przygotowanie
- Skwarek ze słoniny słoik z lodówki wyjmij, niech się doczeka, a jeśliś gamoń i nie masz to skrój domowego boczku albo słoniny i wytop na patelni.
- Wody litr w czajniku nastaw.
- Ząbków czosnku sztuk trzy ze soli łyżeczką na miazgę rozetrzyj.
Cytrynę pomiętol i przepołów, niech czeka. - Czosnek wrzątkiem zalej, wymieszaj.
- Cytryny połówkę do śmietany wyciśnij, a póki woda gorąca zawiesiny czosnkowej kilka łyżek ze śmietaną rozbełtaj i zabiel resztę.
- Mieszaj dalej i spróbuj czy aby nie mdłe. Majeranku dosyp, skwarek nawal, przypraw do smaku pieprzem.
Sugestie różne
- Taki czosnkowy barszcz biały najkorzystniej smakuje z ziemniakami gotowanymi polanymi tłuszczem. Ja akurat nie mam ziemniaków, nie miałem też śmietany więc użyłem twarożku do smarowania kanapek, w oryginale zamiast cytryny jest ocet ? ja wolę z cytryną.
- Ile barszczu nie zrobisz, tyle wypijesz, a jak zostanie to sobie podgrzej, nie urąga.
Przepis na Barszcz Biały Czosnkowy pochodzi z głowy Dziadka, z opowiadań o jego Babci. Smacznego!
Smacznego!