Tę pizzę bez problemu można przyrządzić na jachcie. Ciasto robi się zaledwie w 5 minut, jest na tyle elastyczne że nie trzeba go wałkować, a wystarczy rozłożyć je na blaszce rękami. Nadzienie dowolne, a nawet może być na zamówienie, tak było tym razem ? jedni z pieczarkami, drudzy bez, ale z chilli.

Składniki

  • 2 szkl. mąki (ja użyłem żytniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 szkl. oliwy lub oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę.
  2. W mleku rozpuść cukier.
  3. Do miski z mąką wlej olej i mleko z cukrem.
  4. Wymieszaj ciasto najpierw łyżką, później wyrabiaj rękoma.
  5. Ciasto wyłóż na posmarowaną olejem blachę.
  6. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż dodatki.
  7. Czas pieczenia to około 10 do 15 minut w temperaturze 190 st. C.

Wskazówki

  • Zamiast mleka można użyć przegotowanej wody.
  • Wskazane jest pieczenie akurat tej pizzy na tym cieście bez użycia papieru do pieczenia.
  • Porcja ciasta wystarczy na dużą blachę około 35 x 40cm, czyli dla 4 średnio głodnych lub 8 niegłodnych osób.
  • Czas pieczenia zależy od składników jakie położysz na pizzy. Świeże pieczarki puszczą wodę i warto wtenczas pizzę ?wysuszyć?, uchylając na kilka minut drzwiczki piekarnika pod koniec pieczenia.

 

Tak wyglądała nasza pizza ?4 seasons? ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

P.S. Przepis na ciasto na pizze zaczerpnięty ze strony http://ciastonapizze.pl

Bartosz Lisek

 

Zapraszamy na stronę autora http://sailcook.com/