Czosnkowych opowieści ciąg dalszy. Dziś śledzik a la Elka. Nie ma co się rozwodzić nad daniem, które przygotowuje się niemal samo w miarę czytania przepisu.

Składniki (na 2 osoby)

  • 125g śledzia ? 2-3 filety
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu (Elka używa też majonezu)
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka gałązek koperku

Przygotowanie

  1. Śledzia jak chcesz to wymocz. Ja nie moczę, bo ten z paczki moim zdaniem tego nie wymaga. Pokrój śledzia tak jak lubisz, ja kroję w cienkie paski.
  2. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Śledzia tą miksturą przykryj i posyp posiekanym koperkiem.
  4. Już. Smacznego!

Na 2 osoby wystarczyło małe opakowanie, czyli takie 3 fileciki. Dla załogi 9 osobowej, robiłem ostatnio z kilograma i się nie zmarnował ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapraszamy na stronę autora http://sailcook.com/

Smacznego!