Wczoraj po umieszczeniu „pizza na jachcie” padło pytanie „może jakiś mazurski standard i pizza bez piekarnika ?”

Łukasz autor obiecał, że coś wymyśli później.

Propozycja na teraz. ( do wykonania na Mazurach )

 

 

Pogoda jaka jest każdy widzi. Nie jestem z tych, co uodparniają się farmakologicznie, chyba po dziadku, który dopiero w wieku 70 lat zaczął łykać cokolwiek ?na rozrusznik? jak to mówi. Dziadek zawsze jadał dużo czosnku, cebuli i słoniny. A ten czosnkowy barszcz biały, to mu babcia gotowała kiedy tylko chciał, a chciał zawsze. Ja też chcę.

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • trochę skwarek ze słoniny
  • 1/2 szkl. śmietany
  • pół cytryny lub 2 do 3 łyżek octu spirytusowego
  • łyżka majeranku (albo mniej)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Skwarek ze słoniny słoik z lodówki wyjmij, niech się doczeka, a jeśliś gamoń i nie masz to skrój domowego boczku albo słoniny i wytop na patelni.
  2. Wody litr w czajniku nastaw.
  3. Ząbków czosnku sztuk trzy ze soli łyżeczką na miazgę rozetrzyj.
    Cytrynę pomiętol i przepołów, niech czeka.
  4. Czosnek wrzątkiem zalej, wymieszaj.
  5. Cytryny połówkę do śmietany wyciśnij, a póki woda gorąca zawiesiny czosnkowej kilka łyżek ze śmietaną rozbełtaj i zabiel resztę.
  6. Mieszaj dalej i spróbuj czy aby nie mdłe. Majeranku dosyp, skwarek nawal, przypraw do smaku pieprzem.

Sugestie różne

  • Taki czosnkowy barszcz biały najkorzystniej smakuje z ziemniakami gotowanymi polanymi tłuszczem. Ja akurat nie mam ziemniaków, nie miałem też śmietany więc użyłem twarożku do smarowania kanapek, w oryginale zamiast cytryny jest ocet ? ja wolę z cytryną.
  • Ile barszczu nie zrobisz, tyle wypijesz, a jak zostanie to sobie podgrzej, nie urąga.

Przepis na Barszcz Biały Czosnkowy pochodzi z głowy Dziadka, z opowiadań o jego Babci. Smacznego!

garlic-borscht-1-res

 

garlic-borscht-2-res

 

garlic-borscht-!-res

Smacznego!